Afstudeerpresentatie Saskia te Woerd
vrijdag 28 maart, 10:00
Vrijdag 28 maart vindt de afstudeerpresentatie plaats van Saskia te Woerd (Stedenbouw) met als onderwerp “Principieel gezond – Een gezond en leefbaar Tarwewijk”
Commissie:
Voorzitter : Margit Schuster (RAVB)
Mentor : Sebastian van Berkel (Must)
Externe criticus : Christophe Cornille (Gemeente Rotterdam)
Toegevoegde criticus : Saskia Naafs (College van Rijksadviseurs)
Afstudeerdatum en locatie:
Vrijdag 28 maart om 10u00
Ruimte: PH 02.51
Locatie: RAVB te Rotterdam
“Principieel gezond – Een gezond en leefbaar Tarwewijk”
Iedereen heeft recht op een gezonde leefomgeving, of je nu woont in een sociale huurwoning of in een luxe koopwoning. Wijken met veel sociale huurwoningen worden vaak achtergesteld. Uit onderzoek van het PBL blijkt dat wijken met meer arme bewoners vaak een lagere levensverwachting hebben en vaker kampen met zowel fysieke als mentale gezondheidsproblemen. In Tarwewijk is dit ook het geval; daar is de levensverwachting veel lager dan elders in Rotterdam. Ironisch genoeg werd Tarwewijk ooit ontworpen als een arbeiderswijk, waar gezondheid een belangrijk thema was.
In Tarwewijk spelen een paar grote opgaven, zoals de nieuwe tramverbinding die aan de rand van de wijk komt. De wijk is niet klimaatbestendig: er is veel verharding, waardoor water niet goed weg kan bij hevige regenbuien en hitte blijft hangen (hittestress). In de wijk domineert de auto het straatbeeld, terwijl er weinig ruimte is voor groen en verblijfsplekken. Wat daarnaast opvalt, is dat de sociale gezondheid van Tarwewijk niet stabiel is: meer dan de helft van de bewoners heeft verhuisneigingen om de buurt uit te gaan en is niet tevreden met hun woonsituatie in en rondom het huis. Bij een hoge verhuisbeweging worden de contacten tussen bewoners minder stabiel, en de verbondenheid met de wijk neemt af. Het is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat mensen er graag wonen en willen blijven, om de sociale cohesie van de buurt te versterken.
Om Tarwewijk gezond te maken, zijn vier principes geformuleerd:
Principe 1: Zorgen voor een klimaatrobuuste basis. De leefomgeving wordt zo ingericht dat deze beter bestand is tegen klimaatverandering. Hittestress wordt verminderd en het water kan beter de bodem in trekken, of juist worden opgevangen om later weg te trekken.
Principe 2: Stimuleren van actievere mobiliteit. De auto staat niet meer op nummer één, maar de fiets of te voet gaan. Door het aantal auto’s te verminderen, zal er minder uitstoot en geluidslawaai zijn. Daarnaast stimuleert het mensen om meer te bewegen, wat goed is voor de fysieke gezondheid.
Principe 3: Ruimte voor sporten, spelen en ontmoeten. In beweging komen is goed voor de gezondheid, en dat kan op verschillende manieren: van hardlopen en rolschaatsen tot spelen in de speeltuin, zwemmen of een rondje lopen. Door meer plekken en betere verbindingen te creëren waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, heeft dit een positieve impact op de mentale gezondheid.
Principe 4: Het gevoel van eigenaarschap vergroten. Door bewoners het gevoel te geven dat ze meer te zeggen hebben en ruimte hebben om zelf te beheren, voelen ze zich meer verbonden met de wijk. Dit vermindert verhuisneigingen en zorgt ervoor dat bewoners zich prettig blijven voelen in hun wijk.
Om het eigenaarschap te vergroten, krijgen bewoners de ruimte om hun eigen straten in te richten naar een van de drie straatwerelden: leefstraat, speelstraat of natuurstraat. Een aantal straten zijn al bepaald, omdat ze belangrijke routes of verbindingen zijn in het netwerk van de wijk. De straten die nog geen invulling hebben, worden door de bewoners bepaald op welk type straatwereld ze willen dat deze wordt.


