menu sluiten
zoek terug
terug

Afstudeerpresentatie Raymond Plat

vrijdag 4 oktober, 10u00
Afstudeerpresentatie Raymond Plat

Vrijdag 4 oktober vindt de afstudeerpresentatie plaats van Raymond Plat (Architectuur) met als onderwerp “Antura Symbios – Architectuur: Maker van Natuur” .

Commissie:
Voorzitter                    : Caspar Frenken (RAVB)
Mentor                         : Mijke Rood (Kraaijvanger Architects)
Externe criticus           : Dirk Verhagen (Urban Synergy)
Toegevoegde criticus : David Schmidt (Site Practice)

Afstudeerdatum en locatie:
Vrijdag 4 oktober om 10u00
Locatie: “De Verdieping” (lokaal PH.01.51), Rotterdamse Academie van Bouwkunst, Pieter de Hoochweg 129 te Rotterdam

Antura Symbiosis – Architectuur: Maker van Natuur.

Antura Symbiosis ontstond uit Raymonds persoonlijke interesse in het landschap waarin we leven en de mogelijke toekomst ervan. Vanaf jongs af aan leeft Raymond met nieuwsgierigheid en liefde voor de natuur. Op de RAVB werd deze nieuwsgierigheid verder aangewakkerd door het college ‘Landschapsarchitectuur’. Hij werd zich bewust van hoe gemakkelijk mensen de omgeving toe-eigenen en welke impact de mens daarmee heeft op het landschap en de natuur. Precies dit gedrag typeert het Antropoceen, een tijd waarin de mens de aarde en alles wat erop leeft heeft toegeëigend. De mensheid beweegt zich razendsnel naar een reeks schadelijke ecologische gevolgen die resulteren in een onomkeerbare mutatie van de wereld. Een tegengeluid vond Raymond bij schrijver en milieufilosoof Glenn Albrecht die een overgang naar het Symbioceen schetst: een tijdperk waarin mens, natuur en technologie samen een nieuwe balans creëren. Met zijn afstudeerproject Antura Symbiosis zoekt Raymond naar deze balans tussen mens en natuur. De ‘afgedwaalde’ mens wordt opnieuw met de natuur verbonden, zodat ze in symbiose samenleven.

Antura Symbiosis landt in Gouda op een vervuilde voorkade langs de getijdenrivier de Hollandsche IJssel. De oorspronkelijke rivieroever is door industrialisatie losgekoppeld van de natuurlijke getijdenwerking, wat heeft geleid tot het verdwijnen van zeldzame getijdennatuur. Het transformeren en anders inrichten van de voorkade geeft de mogelijkheid om de verbinding met de getijdenrivier te herstellen. Vanuit dit vertrekpunt stelt Raymond een architectonisch ensemble voor van 24 woningen, ontworpen met de getijden, het landschap en de natuur. Het woon-ensemble maakt een stedenbouwkundig omarmend gebaar en creëert daarmee ruimte voor de natuur om te floreren; het rietlandschap, het getijdenvloedbos en de architectuur vormen samen een nieuw habitat voor flora en fauna. Hieronder vallen ook inheemse bedreigde soorten zoals de ijsvogel, de ringslang en de spindotterbloem.

Daarnaast geeft Antura Symbiosis passanten, natuurliefhebbers en bewoners een bijzondere beleving van het getijdenlandschap. Dit is doorgevoerd vanaf de entree van het gebied – waar de getijden en het landschap worden ervaren – tot aan de ramen die zijn gericht op broedende boerenzwaluwen. De woningen zijn opgebouwd uit vier bouwlagen die elk hun eigen relatie hebben tot de natuur. Door deze relatie worden de bewoners onderdeel van het natuurlijke ritme van de rivier en zijn ze zintuiglijk verbonden met het landschap. Ook wordt de verbinding met de natuur versterkt door de materialisatie van de woningen. De architectuur bestaat zoveel mogelijk uit lokaal groeiend materiaal, zoals riet, hout (wilgentenen) en klei. Met deze materialen kunnen de gebouwen worden onderhouden. Dit illustreert de symbiotische relatie tussen mens en natuur.

Antura Symbiosis is een oproep tot actie: er moet anders worden ontworpen voor de toekomst van mens en natuur! Het ontwerp toont hoe menselijke ontwikkelingen de natuurwaarde niet verminderen maar juist versterken. Het erkent dat mens en natuur elkaar nodig hebben en is een voorbeeld van hoe we ontwerpen in het Symbioceen.

share item