menu sluiten
zoek terug
terug

Afstudeerpresentatie Ties Kweekel

donderdag 20 juni, 19u00
Afstudeerpresentatie Ties Kweekel

Donderdag 20 juni vindt de afstudeerpresentatie plaats van Ties Kweekel (Architectuur) met als onderwerp
“De Nationale Proeftuin
“.

Commissie:

Voorzitter                           : Hinke Majoor (RAvB)
Mentor                               : Gert Kwekkeboom (Civic Architects)
Externe criticus                 : Lauran Schijvens (HR)
Toegevoegde criticus        : Klaas van der Molen (Goldsmith)

Afstudeerdatum en locatie:
Donderdag 20 april om 19u00
Locatie: lokaal PH.02.08, RAvB, Pieter de Hoochweg 129 te Rotterdam

In de huidige samenleving staan de bestaande vitale maatschappelijke systemen zoals voeding, huisvesting, onderwijs, zorg, handel, mobiliteit en de democratie onder druk. Daar komt de door de mens veroorzaakte klimaatproblematiek nog bovenop en ondanks de hoge mate van urgentie lijkt er nauwelijks iets te veranderen.

Voor tal van deze uitdagingen ontbreekt een daadkrachtige oplossingsgeoriënteerde aanpak. In de huidige context van meervoudige en op elkaar inwerkende crisissen, is actief overheidsoptreden gevraagd. De politiek lijkt meer bezig met zichzelf dan met het oplossen van de crisis. Dit betekent echter niet dat de overheid helemaal niets doet. Om gericht te kunnen investeren in mogelijke oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen maakt de overheid gebruik van het zogenoemde ‘Missiegedreven Topsectoren- en innovatiebeleid’. In dat kader wordt er tussen 2024 en 2027 nog eens extra 5,7 miljard euro in innovatieve projecten geïnvesteerd. Een fors bedrag waarvan ruim 4 miljard wordt bijgedragen door de overheid. Dit zijn dus publieke gelden. Daar is, zeker gezien de urgentie, niks mis mee. Sterker nog: juist gezien die urgentie is het wenselijk om stevig te investeren in innovatie. Maar waarin die publieke gelden worden geïnvesteerd is niet altijd even duidelijk. Dit vraagt, zeker gezien de maatschappelijk urgentie en het dalende vertrouwen in de politiek, om een andere aanpak.

Mijn onderzoek gaat dan ook over een nieuwe fysieke conditie die nadrukkelijk een hernieuwde samenwerking tussen de maatschappij, de private sector en de overheid mogelijk maakt in de zogenoemde Nationale Proeftuin. Het doel van dit ontwerpend onderzoek is om zichtbaar te maken hoe een hernieuwd overheidsoptreden bij kan dragen aan de samenwerking tussen de eerder genoemde actoren enerzijds en door het zichtbaar maken van het innovatiebeleid anderzijds, er wel degelijk tal van mogelijke oplossingsrichtingen zijn voor de vele maatschappelijke uitdagingen. De zeggingskracht van een diverse programmering maakt De Nationale Proeftuin breed toegankelijk. De Nationale Proeftuin is dan ook geen gebouw maar een openbaar park in Den Haag.

In De Nationale Proeftuin worden alle ministeries vertegenwoordigd door zogeheten Transitie Departementen. Deze gebouwen staan op hoge kolommen boven het maaiveld. Hierdoor ontstaat er een doorlopend maaiveld wat volledig toekomt aan de publieke zaak. De rol van de publieke zaak als aanjager van innovatie zorgt er voor dat het Maatschappelijk middenveld, als representant van de burgersamenleving een belangrijke positie heeft in De Nationale Proeftuin. In het Innovatiearchief wordt de uitwisseling van kennis gestimuleerd en informatie publiek toegankelijk gemaakt. De Tentoonstelling Toekomst is een wisselende expositieruimte die door middel van verbeelding een mogelijk toekomstbeeld schetst. Innovatieve projecten, die de overheid met publieke gelden financieel heeft ondersteund, worden getoond in de Innovatiezone. In de Innovatiezone zorgt een wisselende verzameling van Innovatiefollies voor een ruimte die uitnodigt tot flaneren, ontdekken en verkennen van innovatie projecten die direct toepasbaar zijn op een maatschappelijk uitdaging. Dit is de plek waar de overheid, de kennisinstituties en de private sector verantwoording afleggen voor de omgang met publiek geld dat bedoeld is ter ondersteuning van innovaties.

share item