menu sluiten

Slotpresentatie Maxim Ross

wo 26 augustus, 16u00 — wo 26 augustus
Slotpresentatie Maxim Ross

Woensdag 26 augustus om 16u00 vindt de slotpresentatie plaats van Maxim Ross (Architectuur) met als onderwerp “Alone, together – Ensemble van Den Hoed“.

Commissie:
Voorzitter                                 : Willemijn Lofvers
Mentor                                       : Laurens Boodt (Laurens Boodt architects)
Externe criticus                        : Femke Feenstra (Gortema Algra Feenstra)
Toegevoegde criticus              : Marieke Kums (Studio Maks)

Afstudeerdatum en locatie:
Woensdag 26 augustus om 16u00 via Teams

In Nederland is 44% van de bevolking eenzaam. Rotterdam staat in de top 5 van plaatsen met eenzame inwoners , waarbij met name Vreewijk slecht scoort met 57% van haar inwoners (RIVM, 2020).

Dit onderzoek bevraagt wat instrumenten zijn in de architectuur om ontmoeting en interactie te stimuleren en te versterken. Het resultaat is een reeks aan ruimtelijke elementen in zowel landschap, ruimtelijke opzet, programmering en architectuur die ontmoetingen moeten stimuleren en sociale cohesie bevorderen.

Deze instrumenten zijn ingezet in een plan in Vreewijk op het voormalige Daniël den Hoed terrein dat sinds enkele jaren leeg staat, maar een belangrijk onderdeel vormt van de ziel van Vreewijk en zijn bewoners. Een plan voor ontmoeten en samenzijn, maar ook om terug te trekken, en als ode naar het verleden van Vreewijk.
In het nieuwe Ensemble van Den Hoed zijn de verschillende gebouwen in een nieuwe configuratie  met elkaar verbonden. Delen van het bestaande gebouw van Daniel den Hoed zijn bewaard, delen van de constructie hergebruikt en verweven met het nieuwe ontwerp. De constructie heeft een prominente rol; deze is een zichtbare herinnering aan het verleden en is de constructie van het heden.

De instrumenten worden ingezet in architectuur, alswel stedenbouw en landschap. Het totaalplan, het Ensemble van Den Hoed, is een samenhangende collectie van elementen en sferen. Het Hoedpark verbindt dit alles, een herinnering aan de voormalige Daniël den Hoed Kliniek die uitnodigt tot het delen van oude en het maken van nieuwe verhalen. Het nieuwe Ensemble van Den Hoed, van gebouwen, overgebleven constructie, de voormalige fundering welke is ingepast als landschappelijk element en de relaties met de omliggende buurten, samen met de architectuurtaal en de ingezette instrumenten vormen samen een bijzondere plek in Vreewijk.
Toekomstige bewoners kiezen hun woonplek aan de hand van een bepaalde ontmoeting, zoals collectieve woonkamers en straten die verticaal met elkaar zijn verbonden. Daarnaast biedt het plan een variëteit aan programma’s en sferen van de gebouwen, mate van collectiviteit en mogelijkheid voor bewoners om zich terug te trekken. Er zijn collectieve functies op ensemble- en op wijkniveau; bijvoorbeeld een openbaar podium, bibliotheek met café en moestuin.

Het instrumentarium is onder andere vergaard middels closereading van referentieprojecten en workshops met de klankbordgroep, een vertegenwoordiging van bewoners in Vreewijk. De workshops hielpen bij het bevragen en bespreken van behoeften, aanscherpen van instrumenten en kennis over de locatie.

Met de kennis die is opgedaan kunnen toekomstige ontwerpers verschillende ruimtelijke elementen toepassen en als inspiratie gebruiken bij het maken van plannen. Het onderzoek biedt handvatten om juist te kijken naar de gebruiker, het stimuleren van interactie en ontmoeting. Deze instrumenten zijn niet de oplossing van het probleem, maar bieden wel ruimtelijke ingrediënten voor ontwerpers om bij te dragen aan het verminderen van eenzaamheid.

Bron:
RIVM (2020, 1 augustus). Eenzaamheid 2016. Wijkcijfers gemeente Rotterdam 2016. Geraadpleegd van https://www.rivm.nl/media/smap/eenzaamheid.html?detail=wijk&gemeente=Rotterdam.

share item