menu sluiten

De (On)beperkte Stad

De Week van de Toegankelijkheid

Op dinsdagavond 8 oktober, tijdens de Week van de Toegankelijkheid, organiseren AIR en Rotterdam Onbeperkt een avond over de toegankelijke stad.

Onder leiding van moderator Siobhan Burger gaan ervaringsdeskundigen, experts en ontwerpers in gesprek over de vraag hoe we samen kunnen werken aan een stedelijke omgeving die écht voor iedereen toegankelijk is.

Inclusieve buitenruimtes zijn veel meer dan een kwestie van technische specificaties; het draait om de persoonlijke verhalen van mensen voor wie toegankelijkheid een essentiële voorwaarde is om volwaardig deel te nemen aan de samenleving. Toegankelijkheid gaat ons allemaal aan en vraagt om een stadsbrede visie, met doordachte ontwerpkeuzes die zelfredzaamheid voor iedereen bevorderen – zonder afbreuk aan de kwaliteit van het ontwerp.

 

 

De (On)beperkte Stad

Tijdens deze avond staat het onderzoek ‘De (On)beperkte Stad’ centraal, die zich richt op het creëren van toegankelijke buitenruimtes voor iedereen, met speciale aandacht voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Dit onderzoek is het resultaat van een samenwerking tussen Rotterdam Onbeperkt, Dura Vermeer en Social Snackbar. Het biedt concrete handvatten om toegankelijkheid beter te integreren in ontwerp, bewonersparticipatie en besluitvorming.

 

Initiatiefnemer Faye Ellen (ARTTENDERS & Social Snackbar) zal in een inleiding de belangrijkste conclusies uit het onderzoek presenteren. Daarna volgt een panelgesprek met Faye Ellen, Rik de Nooijer (gemeente Rotterdam, Stadsontwikkeling), Suzanne van Ginneken (Speelnatuur) en Astrid Waalder (Stichting De Zonnebloem).

 

Subjectieve kaarten

In het tweede panelgesprek delen vier jonge Rotterdamse ontwerpers hun inzichten over hoe mensen met een fysieke beperking de buitenruimte ervaren. In samenwerking met Stichting De Zonnebloem zijn ze in gesprek gegaan met ervaringsdeskundigen en actief de toegankelijkheid van publieke ruimtes gaan verkennen. Het resultaat zijn vier subjectieve kaarten – persoonlijke weergaven van de stad, waarin niet alleen de fysieke ruimte maar ook de individuele beleving centraal staat. RAVB Student  Duco Kuijer, Kati Hartman, RAVB Alumni Marjolijn Vrolijk en Tom Tomasowa presenteren in het tweede panelgesprek hun subjectieve kaarten en bevindingen.

 

In dit thema bekijk het afstudeerproject van Rob Damen op Studentenwerk en lees zijn Projectomschrijving op Slotpresentatie Rob Damen – Rotterdamse Academie van Bouwkunst – Rotterdamse Academie van Bouwkunst (ravb.nl)