menu sluiten

Gesprek werkcultuur op 7 juni op dak van het Nieuwe Instituut

Op 7 juni sluiten wij onze reeks (op de Academie gevoerde) gesprekken over werkcultuur af op het dak van Het Nieuwe Instituut tijdens de Rotterdam Architectuur Maand. Werkcultuur is een van de centrale thema’s binnen het programma Ontwerpen aan de Rotterdamse Klimaatopgave van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst, omdat een gezondere omgang met de wereld ook vraagt om een andere omgang met ons werk. Niet in de laatste plaats in architecten- en stedenbouwkundige bureaus. Wat zijn de stappen richting een gezondere werkcultuur? Doe mee aan dit gesprek waarin 3 standpunten worden behandeld met experts.

Het extractivisme van het “bouwen, bouwen, bouwen” laat niet alleen zware sporen na in de biosfeer, het zorgt ook voor een ongezonde werkcultuur. Veel bureaus zijn nog sterk hiërarchisch opgezet, de vele productie is afhankelijk van slecht betaalde arbeid, personeel wordt vervangbaar geacht en overwerk is de norm. Competitiecultuur versterkt deze uitputting en uitbuiting. Onderwijs romantiseert nog vaak nachtwerk en het idee van de solistische ontwerpgenie. Ondertussen zijn bureaus maar weinig divers in vergelijking met ontwerpopleidingen en de maatschappij als geheel, zeker in leidinggevende posities. Wat zijn de stappen richting een gezondere werkcultuur?

In deze bijeenkomst worden drie standpunten behandeld met experts. Moderator is Mark Minkjan, curator aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst.

Stelling 1: Werknemers, organiseer jezelf!
Gasten: Charlie Clemoes (Failed Architecture, engelstalig) en Zamaney Menso (directeur Bouwen en Wonen van FNV, voorzitter Stichting Fonds Architectenbureaus).

Stelling 2: Nou, zo gezond en inclusief is onze sector niet!
Gasten: Evelien Pieters (Zakelijk leider AR-TUR en partner Wiki Women Design Belgium) en Veerle Alkemade(podcastmaker Respons)

Stelling 3: Het architectenbureau moet radicaal anders!
Gasten: Jolijn Valk (voorzitter BNA) en Ries Meertens (organisatiecoach voor architectenbureaus)

Het gesprek vindt plaats in de vorm van een zogenaamde fishbowl-opstelling. Tafelgasten kunnen tijdens het gesprek plaatsmaken voor mensen uit het publiek die willen meepraten. Dat leidt tot een dynamisch gesprek waarbij alle aanwezigen gelijkwaardig bij kunnen dragen aan het gesprek. Praat mee!

Praktische info
Dit evenement vindt plaats op roze Podium op het dak van Het Nieuwe Instituut, in het Festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand ’22. Reserveer je gratis tickets via de ticketlink en meld je bij aankomst bij de roze RA Maand informatiebalie bij de hoofdingang van Het Nieuwe Instituut. Bezoekers aan een architectuurprogramma hebben automatisch toegang tot Het Podium. Een tijdslot reserveren is dan niet nodig.