menu sluiten
zoek terug
terug

Vrijdagmiddag lezingen

Lezingenprogramma Semester 1, 2024/2025
Vrijdagmiddag 17.00u

 

De Rotterdamse Academie van Bouwkunst staat middenin de stad. Als onderdeel van het onderwijsprogramma nodigen we ontwerpers en andere experts uit die werken aan alternatieve vormen van architectuur, stedenbouw en ontwerponderwijs. Praat mee met de academiegemeenschap op de vrijdagmiddag.

Toegang is gratis. 
Pieter de Hoochweg 129, Rotterdam

Dit semester organiseert de RAVB weer een openbare lezingenreeks, met gasten wiens werk resoneert met de thema’s uit één of meerdere ontwerpstudio’s waarin studenten momenteel aan maatschappelijke opgaven werken.

 

Op vrijdag 20 september is Ad Kil van Ro&Ad te gast. Het bureau ziet een gebouw altijd als onderdeel van een ecosysteem, zowel sociaal als economisch, cultureel en ecologisch. De lezing wordt georganiseert in samenwerking met Studio Inscape die dit semester de ontwerpstudio Bio-regio Zee-land leidt.

 

Op vrijdag 4 oktober zijn Kim Courrèges en Felipe De Ferrari van Plan Común uit Parijs te gast. Plan Común ontwerpt strategieën om publieke en gemeenschappelijke ruimte te maximaliseren en versterken. Zo ontwikkelde het zelf een prijswinnende wooncoöperatie maar werkt het ook aan sociale woningbouw, transformatie en publieke ruimte. De lezing is gelinkt aan o.a. studio Platform Woonopgave o.l.v. Sanne van Manen en Violette Schönberger.

 

Op vrijdag 25 oktober is Like Bijlsma te gast. Bijna 20 jaar geleden was zij co-auteur van het boek “De Tussenmaat: een handboek voor het collectieve woongebouw”. Het boek verkent manieren om een grotere variatie aan woontypologieën te realiseren die recht doen aan de groeiende diversiteit aan huishoudens en woonwensen. De tussenmaat zoekt oplossingen in een andere verhouding tussen architectuur en stedenbouw, met een grote rol voor gemeenschappelijke woonruimte. Deze lezing is georganiseerd in samenspraak met studio The (Un)Common Room o.l.v. Glenn Lyppens en Koen Pauwels.

.

Op vrijdag 22 en zaterdag 23 november is RAVB WERK te bezoeken waar afstudeerprojecten en genomineerde studioprojecten voor de Studenten Maaskantprijs worden tentoonsgesteld. Ook worden gesprekken en lezingen georganiseerd, waarvan het programma binnenkort wordt bekendgemaakt.