Studenten Maaskantprijs
De Iktinosprijs werd in 1969 door Huig Maaskant, een van de oprichters van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst, in het leven geroepen als Maaskantprijs voor studenten. In de loop der decennia maakte de prijs verschillende ontwikkelingen door. De procedures van inzending en jurering wijzigden en de prijs stond ook een tijdlang wat minder in de belangstelling. Een naamsverandering naar Iktinosprijs heeft waarschijnlijk plaats gevonden in de jaren zeventig, maar de toedracht en motivatie daarvoor zijn niet precies meer te achterhalen. Wel hebben in het verleden verschillende jury’s en andere betrokkenen al aangegeven deze naam geen gelukkige keuze te vinden. De Stichting Vrienden van de Academie sluit zich daarbij aan en onderzoekt in overleg met betrokkenen de mogelijkheden voor een naamsverandering naar Studenten Maaskantprijs.
De prijs is een stipendium van € 2.000 en wordt jaarlijks uitgereikt met het oogmerk de Academiestudent te prijzen die “… door kwaliteit en karakteristiek van het studieresultaat een (culturele) bijdrage heeft geleverd aan onderwijs, onderzoek en praktijk van de architectuur of stedenbouw”. Het ging Maaskant daarbij uitdrukkelijk om tussentijdse studieresultaten en niet om afstudeerprojecten.
Op voordracht van de studenten, wordt uit elke studio één project genomineerd voor de Studenten Maaskantprijs.
Studenten Maaskantprijs 2024
De jury herkent in Co*Haty overtuigend vakmanschap. Stedenbouwkundig ontwerper Alain Blom wist zijn ontwerpgereedschap hier optimaal in te zetten voor de ontwikkeling van een nieuwe co-housing typologie bestemd voor Oekraïense vluchtelingen. Daarmee wil hij de tweedeling tussen nieuwkomer en Rotterdammer verder laten vervagen en bijdragen aan de hyperdiverse Rotterdamse samenleving In zijn ontwerp voor deze woongemeenschap staat collectiviteit daarom centraal. De drie woonblokken rondom een zonnige, groene buitenruimte openen zich naar elkaar met door trappen verbonden houten galerijen van uiteenlopende breedte. Deze fungeren als verkeers- en verblijfsruimten waar ontmoetingen op vanzelfsprekende wijze zullen plaatsvinden. Blom regisseert daarmee wat hij zelf benoemt als ‘het gezamenlijk beleven van het alledaagse’. Naast woningen zijn er ook gemeenschappelijke ruimtes zoals professionele keukens, wasserette en ruimtes voor ontspanning en activiteiten. De jury is enthousiast over de wijze waarop het thema van collectiviteit is geabsorbeerd in het totale ontwerp en zich op alle schaalniveaus manifesteert. Zij is opgelucht dat in Co* Haty geen efficiënte woonoplossing voor vluchtelingen wordt geboden maar een intelligent ontworpen woonomgeving met spannende typologieën en collectieve ruimtes. De jury is ervan overtuigd dat zich dit doorvertaalt in wooncomfort en welzijn. Het draagt bij aan een inclusieve samenleving waarin mensen elkaar zien, begroeten en samen optrekken. De jury ziet in Co*Haty een Community of Care dat ook voor andere doelgroepen uitstekend zou kunnen werken en wijst het met groot genoegen aan als winnaar van de Studenten Maaskantprijs 2024.
Studenten Maaskantprijs 2023
Simone Drost voorzitter van ‘Stichting Vrienden Van De Academie’ die jaarlijks die prijs uitreiken, nam het woord om de prijs van 2023 uit te reiken. De Studenten Maaskantprijs 2023 is gewonnen door Wessel Geysels met het project ‘Hacking The Academy’. De jury over het winnende project afkomstig uit studio Academiegebouw:
Dit winnende project richt zich op de Academie zelf en koppelt daarvoor de inhoud aan de vorm, het onderwijs aan het gebouw. Wat betekent een gebouw voor het onderwijs van de Academie? Wat wil de Academie zijn en wat hebben de studenten nodig? Dit project adresseert op onweerstaanbare wijze de driehoek van onderzoek, onderwijs en praktijk die in deze prijs centraal staat. In een heldere opzet met de onderdelen: research, stories, strategies, hardware, software en action – aangevuld met een evocatieve maquette – moedigt zij aan tot een vorm van ruimtelijke zelfreflectie. De jury is gevoelig voor het pleidooi over het specifieke karakter van academie-onderwijs, en de negatieve effecten van hoge werkdruk en solistisch werken. Het idee voor een wildcardstudio waarvoor de voormalige conciergewoning zal worden gekraakt vindt zij prikkelend. Dit is dan ook de enige voorwaarde die zij stelt bij het uitreiken van deze prijs aan Wessel Geysels voor zijn project ‘Hacking the Academy’.
Studenten Maaskantprijs 2022
De Studenten Maaskantprijs 2022 is gewonnen door Amal Habti met het project ‘Broken Relationship’. De winnaar werd bekend gemaakt tijdens de feestelijke afsluiting van de openingsweek op zaterdag 3 september 2022.
De jury over het winnende project, afkomstig uit de studio Dutch Mountain: ‘Een goed onderzoek, een krachtig statement en een krachtig beeld, maar is het architectuur? De jury waardeert het activistische aspect zeer, maar realiseert zich gelijktijdig dat dit al in de opgave zit, en niet persé voortkomt uit de visie van de student. Het feit dat de gebruikers van de architectuur geactiveerd worden – hoe ga je om met je afval en hoe beïnvloedt dat je leefomgeving? – maakt het echter wel tot een sterk en gelaagd ontwerp. Daarbij merkt de jury op dat ondanks die gelaagdheid de gezette stappen in de presentatie niet helemaal zijn terug te vinden. Mogelijk is het voorgeschreven presentatiemedium film daar deels debet aan. Desondanks laat het project een zeer interessante benadering zien van de opgave en laat het sterk communicerende eindbeeld de jury niet los.’
Juryrapport